Donacka-gora2

Informacije:
Donačka gora – Štajerski Triglav

 • Datum
  14/01/2019
 • Čas
  06:00
 • Naslov
  Parkirišče Mercator Hajdina
 • Tel.
  +386 (0)41 326 915
 • Zahtevnost
Dodaj v Google Koledar

Donačka gora se bohoti s tremi vrhovi.

Ni skrivnost da se nekateri člani našega društva vsako nedeljo odpravijo na Donačko Goro.
Nekateri nabirajo kondicijo, drugi nabirajo zdravilne rože in cvetove, tretji pač nabirajo spomine in vpijajo energijo pragozda.

Preden nadaljujem, bi z vami ki berete ta tekst, podelil eno posebno fotografijo ki jo je posnela članica našega društva, Silva Paveo.

Silva je svojo nalogo opravila v jutro, 13. junija in s to fotografijo ponudila še en možen odgovor:

ZATO KER JE TAM LEPO.

Foto: Silva Paveo

Foto: Silva Paveo

Donačka gora, katere najvišji vrh dosega višino 884 metrov nadmorske višine, leži na skrajnem vzhodnem delu Slovenije in predstavlja najbolj vzhodne zaključke Karavank. Ime je dobila po cerkvici Sv. Donata, ki naj bi bila zgrajena daljnega leta 1471. Legenda pravi, da naj bi v neurju leta 1741 v zvonik cerkve udarila strela in pri tem ubila 59 vernikov. Zvonovi naj bi se po južnem pobočju Donačke gore prikotalili do mesta, kjer so potem zgradili novo cerkvico. Starejše ime Donačke gore je Rogaška gora ali Rogač, izhaja pa iz oblike Donačke gore, ki ima, če jo gledamo z zahodne strani, obliko roga. Donačka gora pa se med ljudmi imenuje tudi »Štajerski Triglav«, nekaj zaradi višine, saj zaradi nje izstopa iz okoliškega hribovja, nekaj pa tudi zaradi dejstva, da ima tri vrhe. Najvišji vrh Donačke gore dosega višino 884 metrov,  vzhodni Resenik 735 metrov in zahodni vrh Ženčaj 616 metrov.

Lahko pa Donačko goro imenujemo »Štajerski Triglav« tudi zato, ker če se nanjo odpravimo s sosednjega Boča, je to krasen kondicijski trening za vzpon na Triglav. Pot od Boča, katerega najvišji vrh sega do 977 metrov, do Donačke gore je namreč dolga dobrih 20 kilometrov. Pot ni težka, je dobro markirana in jo vsaj malo kondicijsko pripravljen pohodnik opravi v 5 urah (Dom na Boču-Donačka gora).

Vsi ki bi se radi pridružili našem društvu, ali udeležili katerega od pohodov, se lahko oglasite v društvenih prostorih, vsak četrtek od 17-19. ure.

Tekst: Pavle Jovanović